20 Yaş Dişleri
Birçok kişi gömülü 20’lik dişlere sahiptir, ancak birçok insan bu dişlerin çekiminden endişe duyar ve bazı problemler ortaya çıktıktan sonra diş hekimine başvurur. Günümüzde, gömülü dişleri çektirme işlemi oldukça kolay ve güvenlidir. Sağlık teknolojilerindeki gelişmeler ve tıp biliminin ilerlemesi sayesinde, diş hekimleri operasyon sonrası olası komplikasyonları en aza indirmeyi hedefler. Genellikle insanlar diş çekimi sonrasında normal yaşamlarına hemen dönebilirler. Gömülü 20’lik diş çekimiyle ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki bilgileri takip edebilirsiniz.
Gömülü 20’lik Diş Nedir?
20 yaş dişi veya 20’lik diş olarak da bilinen 20’lik dişler, diğer tüm kalıcı dişlerin genellikle çocukluk döneminde tamamlandığı ağızda bulunan dişlerdir. Ancak 20’lik dişler, yetişkinlik döneminde çıkmaya başlar ve tamamlanması zaman alabilir. Bazı insanlarda 20’lik dişler kolaylıkla çıkar, bazılarında ise uzun sürelerde çıkabilir. Ayrıca bazı kişilerde ise diş tamamen veya kısmen çene kemiğinde gömülü kalır. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Gömülü 20’lik dişin neden olduğu bazı sorunlar şunlar olabilir:
- Çene yapısının olumsuz etkilenmesi
- Diğer dişlerde şekil bozukluğu ve çürüme riski
- 20’lik dişin düzenli olarak apse oluşturması (diş kökleri ve diş etinde iltihaplanma)
- Ağız kokusu
- Baş ağrısı
- Lenf bezi şişmesi
- Diş eti hassasiyeti
- Diş ağrısı
20’lik dişi gömülü olan her kişinin dişlerini çektirmesi gerekmez. Eğer çene yapınız uygunsa, diş hekimi farklı tedavi seçeneklerini değerlendirebilir ve 20’lik dişin daha kolay çıkmasına yardımcı olabilir. Ancak çevresindeki dişlerde çürüme riski oluşturan veya çene içinde sıkışmış olan 20’lik dişler, tıbbi müdahale gerektiren durumlarda çekilebilir.
Gömülü 20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Çene yapısı uygun olmayan kişilerde gömülü olan 20’lik dişin çekilmesi gerekebilir. Gömülü diş çekimi, yaygın olarak düşünüldüğü kadar korkutucu bir işlem değildir. Dişin ne kadarının gömülü olduğu ve ağızdaki konumuna bağlı olarak, tedavi yöntemleri kişiden kişiye değişebilir. Eğer dişin bir kısmı hala ağızda ise ve sıkışmış bir durumdaysa, uzman bir diş hekimi kararıyla ameliyatsız olarak da çekilebilir.
Gömülü 20’lik Diş Ameliyatı
Diş, çıkması için uygun olmayan bir açıda tamamen çene kemiğine gömülmüş veya sıkışmış durumdaysa, uzman bir diş hekimi tarafından ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Ameliyat öncesi, uzman hekim dişin durumunu değerlendirmek için bazı kan tetkikleri ve röntgen isteyebilir. Gerektiğinde antibiyotik tedavisi başlatılabilir. Antibiyotik tedavisi tamamlandıktan sonra gerekli cerrahi müdahale yapılır. Gömülü diş çekimi, uzman bir diş hekimi ve yardımcıları tarafından, ilgili 20’lik diş köküne uyuşturma yapılması ve ardından çekilmesiyle gerçekleştirilir. İğne vurulmadan önce sprey formundaki anestezikler uygulanarak hastanın enjeksiyonu daha az hissetmesi sağlanır. Ameliyat lokal anestezi altında kısa bir sürede tamamlanır. Operasyon sırasında dişin bulunduğu bölge kesilerek çıkarılır ve açılan bölge dikişle kapatılır. Ameliyatlı veya ameliyatsız 20’lik diş çekimi sırasında ağrı hissedilmez. Hastalar işlem sonrasında rahatlıkla evlerine dönebilirler.
Gömülü 20’lik Diş Çekimi Sonrası
Operasyondan sonra bir süre boyunca ağızda hafif şişlik hissedilebilir. İyileşme bölgesi zaman zaman ağrıya neden olabilir, bu normal bir durumdur. Gömülü diş çekimi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememek gereklidir. Birkaç gün boyunca sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı sıcak, soğuk ve asidik yiyecek ve içecekler, doktorun belirlediği süre boyunca tüketilmemelidir. Bu tür yiyecekler, ameliyat bölgesinin iyileşmesini geciktirebilen uyarıcılardır. Gömülü diş ameliyatı sonrasında dikişler zaman içinde kaybolur ve iyileşme süreci tamamlanır. Diş çekimi sonrasında, uzman diş hekiminin kişiye özel talimatlarına mutlaka uyulmalıdır. Ağrı oluşması durumunda, hekimin önerdiği ağrı kesicilerle ağrı bir miktar hafifletilebilir.
Gömülü 20’lik Diş Çekimi Yaptıranlar
Gömülü 20’lik diş çekimi yaptıran kişiler kısa bir süre boyunca ağrı, şişlik gibi yan etkilerle karşılaşabilir; ancak uzun vadede ağız sağlıkları olumlu yönde etkilenecektir. Diğer dişlerde, 20’lik dişlerin neden olduğu baskı azalacağından, çürük oluşma riski düşer. Bazı durumlarda, sıkışıklık nedeniyle oluşan diş şekil bozuklukları zamanla düzelmeye başlayabilir.