Konservatif Tedavi Nedir?
Konservatif tedavi, diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır. Bu tedavi yöntemi, diş çürüğü olarak tanımlanan hastalığın diş dokularında oluşmasını önlemek ve çürük oluşan dişleri tedavi etmek amacıyla uygulanır.
Diş Çürüğünün Etkenleri Nelerdir?
- Bakteri plağı
- Beslenme alışkanlığı; asitli ve şekerden zengin gıdaların aşırı tüketimi
- Fırçalama alışkanlığı; düzenli olarak dişlerin günde 2-3 defa fırçalanması gerekmektedir
- Dişlerin sıralanışı; çapraşıklık ve diş aralarının temizlenememesi
- Tükrük yapısı; tükürük miktarı ve kalitesi dişleri çürümeye karşı korur
Diş Çürüğü Belirtileri ve Tanısı
Diş çürüğü çiğneme yüzeylerinde, dişlerin ara yüzlerinde veya boyun bölgelerinde oluşabilir. Gözle görülebilen yüzeylerde kahverengilik veya oyuklar tespit edilebilir. Ancak, belirtiler oluşmadan önceki çürüklerin teşhisi için röntgen görüntüleri gerekebilir.
Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif diş tedavisi, diş hekiminin çürük oluşumunu engelleme çabalarından başlar ve çürüğü fazla ilerlemeden tedavi etmeye veya çürüğü temizleyerek kaybolan diş dokusunu onarmaya kadar uzanır. Tedavi seçeneği, hastanın anamnezine, röntgen sonuçlarına ve tanıya bağlı olarak belirlenir.
En basit konservatif tedavi yöntemi, çürüğün oluşumunu engellemeye yönelik önerilerdir. Bunun yanı sıra, çürük oluşan bir dişin dolgu malzemeleri yardımıyla onarılması da yaygın bir konservatif tedavi yöntemidir.
Dişlerde dolgu yapımı için, diş dokusunun çürük, aşınma, renk ve yapı bozukluğu, gelişimsel sorunlar veya travmalar gibi çeşitli nedenlerle bozulmuş olması gerekmektedir. Dolgu malzemeleri kullanılarak doğal dişe estetik ve fonksiyonun geri verilmesi amaçlanır. Günümüzde amalgam dolguların kullanımı azalırken, doğal diş rengindeki kompozit ve porselen dolguların kullanımı artmaktadır.
Diş Dolgusu Çeşitleri
Amalgam Dolgular
Amalgam dolgular, metal dolgular olarak da bilinir. Amalgam, gümüş, kalay ve bakır alaşımının civa ile reaksiyona girmesiyle elde edilir. Civa, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi oluşturur. Amalgam dolgular en uzun ömürlü, dayanıklı ve kolay uygulanabilir dolgu çeşididir. Civa, amalgam dolguda kullanıldığında zararsız hale gelir. Amalgam dolgular aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
- Aşırı çiğneme küvetlerine gelebilecek bölgelerde, büyük çürüklü arka grup dişlerde
- Aşırı ve derin çürüklü (doku kaybı olan) dişlerde
- Tükürük kontrolünün zor olduğu hastalarda
- Civa ve metal alerjisi olmayan hastalarda.
Amalgam dolgudan sonra çiğneme yapılmaması ve takip eden 24 saat boyunca sert ve yapışkan gıdaların tüketilmemesi önerilir. Ayrıca, dolgunun ömrünü uzatmak ve varsa yüksekliği gidermek için 24 saat sonra parlatma (polisaj) işlemi yapılır.
Kompozit Dolgular
Kompozit dolgular, dişin sert dokusuna bağlayıcı ajan yardımıyla yapışan estetik dolgu materyalleridir. Kompozit dolgular, dişe tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka ışık ile sertleştirilir. Bu dolgular estetik olmaları ve uygulamalarının kolay olması nedeniyle ön dişlerde tercih edilir. Kompozit dolgular ekonomik ve tek seans gerektiren bir dolgu tekniğidir. Ancak kompozit materyal doğal diş kadar sert olmadığı için tırnak yeme, sert gıdalar ve kalem ısırma gibi alışkanlıklarla zarar görebilir. Kompozit dolguların ömrü, ağız alışkanlıklarına ve dolgunun büyüklüğüne bağlıdır.
Porselen Dolgular
Porselen dolgular, bilgisayar destekli CAD-CAM sistemleri ve laboratuvar ortamında hazırlanan estetik ve dayanıklı dolgulardır. Porselen dolgular, dişe uyumlu ve estetik bir şekilde hazırlanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra sağlam bölümün digital ölçüsü alınarak porselen dolgu hazırlanır. Bu dolgular, ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunmadan minimum madde kaybıyla maksimum tutuculuk sağlar. Sıkıştırılmış özel bir porselenden yapıldıkları için kenar sızıntısı minimumdur. Ayrıca, porselen dolgular dişin sertliğine ve diş eti ile uyumluluğuna en yakın malzemelerdir. Dişleri aşındırmaz ve aşınmazlar. Özellikle büyük madde kayıplarında tercih edilen porselen dolgular, kompozit dolgular veya kron (kaplama) yerine kullanılabilir.