Sinüs Cerrahisi

SİNÜS CERRAHİSİ

Sinüzitin neden olduğu şikayetler hastalar arasında farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve öksürük gibi şikayetler ön planda olurken, bazı hastalarda baş ve yüz ağrısı ana şikâyet olabilir.

Sinüzitin teşhisinde genellikle endoskopik burun muayeneleri ile iltihaplı akıntının görülmesi yeterli olabilir. Ancak enfeksiyonun tam olarak değerlendirilebilmesi için bilgisayarlı tomografi taraması yapılması gerekebilir. Sinüzit teşhisi konulan hastalarda ilk tedavi seçeneği genellikle ilaçla yapılan tıbbi tedavidir. Ancak uygun süre ve içerikte uygulanan tıbbi tedavilere cevap alınamayan durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri düşünülebilir.

Sinüs cerrahisi için uygun zaman ne zaman?

Sinüzit tedavisinde tıbbi yöntemlerle sonuç alınamayan ve polip sorunu olan hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Akut enfeksiyon belirtileri (ateş, ağrı vb.) ile birlikte burun içinde yoğun iltihaplı akıntı olan hastalarda, ameliyat öncesinde aktif enfeksiyonun ilaçlarla kontrol altına alınması gerekmektedir. Ameliyatın aktif enfeksiyon kontrol edilmeden yapılması, kanama, yara iyileşmesi sorunları ve tedaviye dirençli enfeksiyonlarla karşılaşma riskini artırabilir. Alerjisi olduğu tespit edilen hastalarda ise ameliyatın alerjinin aktif olmadığı dönemlerde yapılması ve ameliyat öncesinde alerji tedavisine başlanması, ameliyat sonrası dönemin daha rahat geçmesine yardımcı olabilir.

Sinüs cerrahisi nasıl yapılır?

Günümüzde sinüs ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan yöntem endoskopik sinüs cerrahisidir. Bu yöntemde, burun deliklerinden sokulan endoskopik sistemler ve çeşitli enstrümanlar yardımıyla sinüs bölgesindeki kronik iltihap odakları ve polipler gibi patolojik yapılar temizlenir. Aynı zamanda tıkalı olan hava geçiş kanalları hassas çevre yapılara zarar vermeden açılıp genişletilir. Endoskopik sinüs ameliyatlarında, beyin, görme siniri, şah damarı gibi hayati yapıların komşuluğunda gerçekleştirilen işlem, düşük komplikasyon riskiyle başarılı sonuçlar elde etmek için cerrahinin bilgi ve deneyiminin yanı sıra kullanılan teknolojinin de önemli bir rol oynamaktadır.

Endoskopik sinüs cerrahisinin süresi, müdahale edilecek sinüsler ve patolojinin yaygınlığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tek bir yanak sinüsüne yönelik ameliyat yaklaşık 15 dakika sürebilirken, daha önce ameliyat geçirmiş veya yaygın polip sorunu olan hastalarda tüm sinüslere yönelik müdahale 2-3 saat sürebilir. Sinüs ameliyatları sonrasında burun hava yoluna tampon yerleştirilmez. Bunun yerine, kanamayı kontrol etmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için genellikle kendiliğinden eriyen jöle kıvamındaki pansuman materyalleri kullanılır.

Sinüs ameliyatı sonrası süreç nasıldır?

Yalnızca sinüslerle sınırlı endoskopik ameliyatlar sonrasında burun hava yoluna tampon yerleştirilmediği için hastalarda genellikle burun tıkanıklığı ve ağrı gibi şikayetler görülmez. Sinüs ameliyatlarında başarılı sonuçlar elde etmenin en önemli şartı, ameliyat sahasında tamamen iyileşme sağlanana kadar düzenli kontrollerin yapılması ve gerektiğinde uygun yara bakımı ve ilaç tedavilerinin uygulanmasıdır.

 

 

 

Hizmetlerimizden Yararlanın!